لزوم بازنگری در ساختارهای کلان
در ادامۀ همایش، روشنک روستایی، کاندید دکتری سیاست غذا و تغذیه برای ارائۀ توضیحاتی با محوریت «سرانۀ مصرف لبنیات در ایران، چالشها و موانع» روی صحنه حاضر شد.
روستایی با اشاره به کاهش مصرف لبنیات میان ایرانیان در دهۀ گذشته، گفت: دربارۀ مصرف شیر و لبنیات در ایران آمارهای متعددی وجود دارد که بر مبنای آن میتوان نتیجهگیری کرد مصرف لبنیات در کشور به میزان قابل توجهی کمتر از مقادیر توصیه شده است. این مقدار وقتی شایستۀ توجه بیشتری میشود که نسبت به دهۀ پیشین بطور معناداری با کاهش مواجه بودی و به دهۀ هفتاد عقبگرد داشته است.
کاندید دکتری سیاست غذا و تغذیۀ دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی در راستای تأیید مصرف شیر بهمثابۀ نشانگری برای کیفیت رژیم غذایی، گفت: در کشورهای با درآمد پایین و متوسط که عموماً دسترسی محدودی به منابع غذایی با منبع حیوانی دارند، نقش شیر و لبنیات در رژیم غذایی بسیار پررنگتر است. در حقیقت لبنیات مجموعهای از مواد مغذی کلیدی را تأمین میکنند که تامین آن از طریق رژیمهای غذایی فاقد محصولات لبنی یا محدود از آن دشوار است.
وی با اشاره به قطع شیر مدارس، بیان کرد: مقولۀ شیر مدارس نیز که از سال ۱۳۷۹ آغاز و تا تحت پوشش قرار گرفتن تمام دانشآموزان در سراسر کشور ادامه پیدا کرد، بدلیل عدم تخصیص بودجۀ کافی در سال ۱۳۹۶ متوقف شد و از سال ۱۳۹۸ در برخی استانها و مقاطع بطور محدود درحال اجراست. بنابراین بنظر میرسد علاوهبر لزوم تجدیدنظر در سیاستهای کلان اقتصادی، اتخاذ سیاستهای حمایتی تأثیرگذار برای حمایت همزمان از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان لبنیات بویژه در گروههای آسیبپذیر مانند کودکان یا دهکهای درآمدی پایین جامعه ضروری است.
روستایی در پایان گفت:، وضعِ ما خوب نیست و از حیث سرانۀ مصرف به دهۀ هفتاد بازگشتهایم. ما نیاز به بازنگری در ساختارهایمان داریم. چه در ساختارهای تصمیمگیری و برنامهریزی، چه سیاستهایی که اتخاذ کردیم یا باید میکردیم و نکردیم.